Ethän kopioi kuviani ilman lupaa. Please, do not copy any of my pictures without permission. Kopiera inte mina bilder utan lov.

4. maaliskuuta 2011

Arvon mekin ansaitsemme

Kuluneella viikolla olen kovasti pohtinut arvoja. Työn arvoja, ammatillisia arvoja sekä toisen arvostamista. Minun arvomaailmani ja ihmiskäsitykseni rakentuu holistisuudelle, toisen kunnioittamiselle, ammatillisuuden kunnioittamiselle, samanarvoisuudelle, oikeudenmukaisuudelle ja erilaisuuden hyväksymiselle. Tällä hetkellä oma arvomaailmani on suuressa ristiriidassa työyhteisöni arvomaailman kanssa. Olenkin puntaroinut sitä, kuinka suuri kuilu näiden arvomaailmojen välillä voi olla, jotta voi  tehdä työtään itseään "uhraamatta". Terapeuttina hämmentää kun statusasteikolla korkeammalla jakkaralla istuva sanoo, että terapiamaailma ei ole asiakasta kunnioittavaa, vaan autoritääristä, hyökkäävää, asiakasta loukkaavaa, terapeutin sanelemaa ja että terapia ei ole asiakaslähtöistä.

Herää kysymys, miten voin tehdä työtäni jos ammattini kunnioitus ja arvostus on tämän kaltaista? Ja että miksi minut on ylipäätään palkattu tähän työhön?

4 kommenttia:

  1. No HUI...kamalaa sellainen terapia on, missä sellaista annetaan :-D

    VastaaPoista
  2. ehkä korkeammalla jakkaralla istuva voisi tutustua terapiamaailmaan...hiukan vanhahtavilta tuntuvat nuo ajatukset....

    VastaaPoista
  3. Sehän se on minun mielestäni tämän hoitoalan kiro, että jatkuvasti saa käydä itsensä kanssa keskustelua siitä, että kestääkö tätä tasapainoilua arvojen kanssa. Onko minulla mahdollisuus tehdä työni niin hyvin, että voin hyvällä omalla tunnolla sanoa tehneeni sekä parhaani ja 100 % omien arvojeni mukaisesti? Niin, että työnantajatkin antavat siihen mahdollisuuden ja tukee minua tässä?

    VastaaPoista
  4. Niinpä...samaa tuumin minä. Jos työmaailmassa ei saa olla edes perustulakisääteisiä arvoja, ja yrität kuitenkin toimia kultaisen säännön mukaan *kohdelkaa toisia niin, kuin toivoisitte itseänne kohdeltavan*, niin yhtälö on mahdoton!

    Jos ei työnjohto tue alaisiaan, on työskentely yli-inhimillisen raskasta. Jos päivittäin joutuu kamppailemaan ristiriitojen aallokossa, on se omalle terveydelle hyvin kuluttuvaa. Miten huonosti voiva hoitaja voi antaa hyvää hoitoa? Kyllä se voi - jonkun aikaa - mutta siinä voi käydä hyvin huonosti. Painotan: hyvin huonosti - hoitajaparalle! Mutta - hänellähän ei olekaan mitään arvoa.

    Kaikesta huolimatta, hyvää viikonloppua, ja tee oikeita ratkaisuja!
    Kraaam!
    -Pia-

    VastaaPoista