Ethän kopioi kuviani ilman lupaa. Please, do not copy any of my pictures without permission. Kopiera inte mina bilder utan lov.

20. helmikuuta 2011

Eläytyminen

Nautin suuresti lukemisesta, kirjojen suhteen olen valikoiva. Huomattavasti valikoivampi kuin elokuvien. Itselleni epätyypillisesti ostin joulukuussa kaksi kirjaa pelkästään sen perusteella millaisen kuohunnan niiden elokuvaversiot ovat ihmisissä aiheuttaneet. Itse en ole näitä elokuvia nähnyt, ja nyt luettuani kirjat en enää voikaan, koska kirjan perusteella olen luonut visuaalisen maailman, joka ei ehkä vastaa elokuvien ohjaajan mielenmaisemaa.


Molemmat kirjat, Aavikon kukka ja Precious, vaikuttivat minuun voimakkaasti eläytymisen tasolla. Aavikon kukka -kirjassa yhtenä pääteemana oli päähenkilön kokema naisen sukupuolielinten silpominen. Näin pienen tytön äitinä se jotenkin kuvottaa kaksinverroin enemmän, että tällaista väkivaltaa tehdään ihan pienille tytöille 28 maassa. En voisi ikinä kuvitella, että minkään uskonnon, kulttuurin tai perinteen nimissä antasin oman pikkuiseni silvottavaksi.

Kirjassa Precious koin samankaltaista ahdistuksen sekaista eläytymistä päähenkilön insesti- ja väkivaltakokemuksista. Kirjaa lukiessa mietin, miten joku voi hakata omaa tytärtään ja miten äiti voi käyttää tytärtään seksuaalisesti hyväkseen. Tai mikä saa isän haluamaan seksiä tyttärensä kanssa ja miten äiti voi antaa kaiken tapahtua silmiensä edessä senkin jälkeen kun tytär on synnyttänyt kaksi lasta isälleen.

Maailma on käsittämätön ja pahuutta ei saa kitketyksi millään. Voi vain itse toimia toisin, suojata, tukea ja turvata oman jälkikasvunsa elämää. Ja omalta kohdaltaan uskaltaa puuttua tilanteisiin, joissa lähisuhdeväkivaltaa ja seksuaalista hyväksikäyttöä ilmenee.

2 kommenttia:

  1. Nautin kyllä lukemisesta, mutta sattuneesta syystä se on viimeiset kolme vuotta rajoittunut aika pitkälle opiskeluun liittyvään materiaaliin. Vaan koittaahan sekin aika joskus, että taas pääsee "oikeasti" lukemaan. Ei viitsi kauheasti edes aloittaa lukemista, kun ei malta jättää kesken jos onkin hyvä kirja.

    VastaaPoista
  2. Tunnen nuo kaksi kirjaa pintapuolisesti, juuri sen verran, että EN kykene pitelemään niitä käsissäni! Minua voinee kai kutsua tekopyhäski, kun suljen silmäni tuolle painotekstille, mutta kun en voi. Ahdistukse, on niin kuristavaa jo nyt...
    Omituista, näin unta kidutuksesta, valtavasta pelosta ja siitä, miten etsin pakokeinoja/paikkoja, kun kiduttajat saapuivat...puistattaa...

    En voine sanoa nautinnollisia lukuhetkiä?

    Kramar!
    -Pia-

    VastaaPoista